Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Έκθεση : Η επίδραση του Ελ Νινιο τον Ιανουάριο

Συγγραφέας: Emily Becker

Ευτυχισμένο το νέο έτος! Ο Δεκέμβρης ήταν ένα γεμάτος δράση μήνας, ,με το Ελ Νίνιο σοφό. Θα ρίξουμε μια ματιά στο τι συνέβη στον τροπικό Ειρηνικό και σε όλο τον κόσμο.

Πάει το παλιό

Το Ελ Νίνιο παρουσιάσε μερικά αρκετά εντυπωσιακά νούμερα το Δεκέμβριο. Ο δείκτης Niño3.4, ο οποίος συγκρίνει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού στον ανατολικό-κεντρικό Ειρηνικό σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, έσπασε το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ανερχόμενο κατα  2,38 ° C άνω του μέσου όρου, ξεπερνώντας το  Δεκέμβριο του 1997 που ήταν 2,24 ° C. (Αυτό είναι με τη χρήση του V4 ERSST, το πιο ιστορικό και σωστό για τα  δεδομένα της επιφάνειας της θάλασσας που έχουμε.)
Το Ελ Νίνιο μετριέται σε εποχιακά χρονοδιαγράμματα,  έτσι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας ανωμαλίας της επιφάνειας της θάλασσας (ξεκινώντας από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο) άνω των τριών μηνών είναι αυτό που πραγματικά  μας τραβά την προσοχή. Τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2015, το  Oceanic Niño Index ήταν 2,25 ° C, ίδιο με την περίοδο το 1997.
 
Κατάταξη Οκτώβριος-Δεκέμβριος μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας από το μέσο όρο για όλα τα επεισόδια του Ελ Νίνιο από το 1950. Αυτή η μέτρηση, το  Oceanic Νίνιο Index, χρησιμοποιεί δεδομένα ERSST v4. Εικόνα από climate.gov, δεδομένα από CPC..
Η ατμόσφαιρα έκανε μια καλή εμφάνιση το Δεκέμβριο, επίσης. Μέχρι πρόσφατα, το ατμοσφαιρικό μέρος αυτού του Ελ Νίνιο υστερούσε σε σχέση με τα άλλα πολύ ισχυρά Ελ Νίνιο χρόνια, 1982-83 και 1997-1998. Ωστόσο, οι δορυφόροι είδαν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο νέφωση στον κεντρικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, ακόμη περισσότερο από ό, τι το Δεκέμβριο του 1982 ή τον Δεκέμβριο του 1997).

 
Εξερχόμενη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος (OLR) κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2015.Η μΜπλε σκίαση δείχνει περιοχές όπου τα σύννεφα ήταν  πάνω από το μέσο όρος, που υποδεικνύεται από μεγαλύτερη από τον μέσο όρο απορρόφησης της επιφάνειας OLR.Πηγή  Climate.gov.

Η Ισημερινή Νότια Ταλάντωση (Equatorial Southern Oscillation Index,), η οποία μετρά τις ανωμαλίες στην πίεση και στις δύο πλευρές του τροπικού Ειρηνικού, ήταν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ για το μήνα. Μετά από μια αρκετά μέτρια ανταπόκριση στους ανέμους στα χαμηλά επίπεδα κατά το μήνα Δεκέμβριο, αυτό ο μήνας έχει ξεκινήσει με μια ισχυρή ενίσχυση του δυτικού ανέμου.Το αν αυτή η ενίσχυση σχετίζεται με το Ελ Νίνιο, όμως, είναι κάτι που θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω.
 
Πρόσφατος μέσος όρος ανέμων κοντά στην επιφάνεια του τροπικού Ειρηνικού:εκκίνηση από το μέσο όρο 30 ετών.Η μωβ περιοχή  υποδεικνύει τους ανατολικούςανέμους (που πνέουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά) είναι πιο αδύναμοι από το κανονικό. Πηγή Climate.gov εικόνα από τα δεδομένα CPC
Κατ 'αρχάς, μια γρήγορη ματιά στον κόσμο
Το Ελ Νίνιο σίγουρα συνεχίζεται όπως πριν  στον ισημερινό Ειρηνικό.Επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο με τους τρόπους που θα περιμέναμε; Η κύρια σεζόν για το Ελ Νίνιο και τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ (Ιανουάριος-Μάρτιος) μόλις αρχίζει για τις ΗΠΑ, αλλά εξασθενεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Χαρακτηριστική επίδραση του Ελ Νίνιο στην Αυστραλία είναι οι ξηρές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου από περίπου τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δεν έχει υπάρξει ένα πολύ σαφές έλλειμμα, εκτός από τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας. Είναι πιθανό ότι ένα ρεκόρ για  ζεστό Ινδικό Ωκεανό έχει  μια ισχυρή επίδραση στο κλίμα της Αυστραλίας φέτος, μια υπενθύμιση ότι το κλιματικό σύστημα έχει πολλά κινούμενα μέρη, και οι επιπτώσεις από το Ελ Νίνιο είναι αναμενόμενες, αλλά δεν είναι εγγυημένες.

Αφού τονίσαμε αυτό, σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι επιπτώσεις του  Ελ Νίνιο ήταν σαφέστερες. Πολύ περισσότερες από τις κανονικές βροχες έπεσαν στην ανατολική Αφρική, καθώς οι "συντόμου περιόδου βροχες» περίοδος των βροχών τους (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) ενισχύθηκε από το Ελ Νίνιο, ενώ η  νότια Αφρική είχε συνεχή ξηρές συνθήκες. Η Ουρουγουάη, νότια Βραζιλία, Παραγουάη είδαν επίσης πολλή βροχή, και η βόρεια Νότια Αμερική ήταν ξηρή, όπως συμβαίνει συχνά την περιόδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος κατά τη  διάρκεια του Ελ Νίνιο.
 

Τυπικά πρότυπα των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του Ελ Νίνιο. Τέτοια συνδέσεις είναι πιθανό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του Ελ Νίνιο, αλλά όχι βέβαιο. Χάρτης από IRI.
Είπατε ότι πολλά συμβαίνουν. Θέλω περισσότερα!

Το Ελ Νίνιο δεν είναι αρκετό για σας; Σε επιβεβαίωση στην  άποψη της Michelle για όλες τις κλιματικές πατέντες  που συνέβαλαν σε ζέστη ρεκόρ σε ολόκληρη την ανατολική Βόρεια Αμερική στα τέλη του 2015, η Madden-Julian Oscillation (MJO)  ήταν επίσης ενεργή κατά τους μήνες Δεκέμβριο και  αρχές Ιανουαρίου. Το MJO είναι μια συλλογή από τις καταιγίδες και  μεταβολές της κυκλοφορίας που κινείται αργά προς τα ανατολικά σε όλο τον κόσμο στον Ισημερινό.

Παρόμοια με το Ελ Νίνιο,αυτή η περιοχή των καταιγίδων διαταράσσει την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία μέσω της τεράστιας θέρμανσης στον Ισημερινό. Αλλά σε αντίθεση με το Ελ Νίνιο, το MJO περνά μέσα από μια περιοχή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τον Δεκέμβριο, αυτή η μεγάλη έκταση των καταιγίδων κινούνταν από την Ινδονησία έως τον κεντρικό Ειρηνικό, όπου συνέβη η έξαρση του δυτικού ανέμου που ανέφερα νωρίτερα.


Μια έξαρση του δυτικού ανέμου κατά τον Ιανουάριο 5-9, 2016.Η μωβ περιοχή  υποδεικνύει όπου ο κανονικός ανατολικός άνεμος (πνέει απο ανατολή προς δύση) έιναι ασθενέστερος απο το κανονικό ή έχει αντιστραφεί.

Να θυμάστε ότι το Ελ Νίνιο φέρνει πιο αδύναμους ανατολικούς ανέμους. Μερικές φορές οι άνεμοι έχουν αντίστροφη πορεία , και φυσούν από τα δυτικά. Ασθενέστεροι δυτικοί άνεμοι συμβάλουν στην θέρμανση της επιφάνειας του πλανήτη. Εδώ είναι ό, τι ο blogger Αδάμ Sobel είχε να πει σχετικά με το πώς η MJO και Ελ Νίνιο θα μπορούσε να αλληλεπιδρούν:

Κάθε φορά που το MJO δρα κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος Ελ Νίνιο - όπως τώρα - υπάρχει μια τάση να λέμε ότι το MJO κάνει το Ελ Νίνιο ισχυρότερο, ή ακόμα να το κάνει να υπάρχει σε  πρώτη φάση. Ένα πρόσφατο άρθρο για το MJO στην επιστήμη ξεκίνησε με τον ισχυρισμό ότι ένα σύμπλεγμα εκδηλώσεων MJO τον περασμένο Μάρτιο προκάλεσε την έναρξη του σημερινού ισχυρού Ελ Νίνιο.

Υπάρχει μια σαφής λογική σε αυτό: οι δυτικοί άνεμοι στην επιφάνεια στον Ισημερινό είναι ένα κρίσιμο μέρος του Ελ Νίνιο, και η ενεργός φάση του MJO τους  φέρνει εκείνους. Και ενώ τα σύννεφα του MJO ,οι βροχές,και οι  δυτικοί άνεμοι στην επιφάνεια συνήθως τείνουν να είναι πετυχημένοι, όταν η ενεργός φάση φτάνει στον κεντρικό Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, τα θερμότερα νερά επιτρέπουν το MJO να κρατά το φαινόμενο πιο πολύ. Αυτό επιτρέπει τους δυτικούς ανέμους του MJO να ενισχύσουν τη θέρμανση της επιφάνειας του πλανήτη.

Αλλά το MJO είναι, όπως λέει το όνομά του, μια ταλάντωση. Οι δυτικές ανωμαλίες γρήγορα ακολουθούντε από  ανατολικές ανωμαλίες, έτσι ώστε ο μέσος όρος της επίπτωσης  θα μπορούσε να είναι λίγο πάνω από τη μακροπρόθεσμη σκάλα του Enso. Και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν δυτικοί άνεμοι στο κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, ακόμη και χωρίς το MJO. Δυτικοί άνεμοι έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αλλά για ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου δεν υπήρξε κανένα σημάδι της προς ανατολάς διάδοσης που είναι το σήμα κατατεθέν της MJO του.

Προφανώς, το ζήτημα του πώς το MJO και Ελ Νίνιο αλληλοεπιδρούν για να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν το ένα το  άλλο είναι ακόμα προς συζήτηση.
Μέσα με το νέο
Ανεξάρτητα από την αιτία, υπήρχε μια πολύ ισχυρή έξαρση του δυτικού ανέμου στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Συχνά, αλλά όχι πάντα, αυτές οι εξάρσεις του ανέμου δίνουν  το έναυσμα για κύματα Kelvin, στέλνοντας θερμότερα νερά κάτω από την επιφάνεια προς τα ανατολικά. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτό  θα εξελίχθεί για να ξέρουμε τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει για την επιβράδυνση του Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Μιλώντας για τη διάσπαση του Ελ Νίνιο ... το περασμένο καλοκαίρι, τα μοντέλα είχαν προβλέψει ότι ο Δεκέμβριος θα ήταν η κορυφή για ένα μήνα θερμοκρασιακών θαλλάσιων ανωμαλιών στην περιοχή Niño3.4. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν οι ανωμαλίες της επιφάνειας της θάλασσας  στο τροπικό Ειρηνικό να μειώνονται  σταδιακά κατά τους επόμενους μήνες, και είμαστε υπέρ μιας μετάβασης σε ουδέτερες συνθήκες από το τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Μείνετε συντονισμένοι κατά τους προσεχείς μήνες για να δούμε τι επιπτώσεις έχει αυτο το πολύ ισχυρό Ελ Νίνιο  για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.


Πηγή: climate.gov

Μετάφραση επιμέλεια άρθρου George George


Κυκλώνας Ρόδου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ