Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο χάρτης αφορά το ξημέρωμα της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου
ΑΠΟΚΟΠΗ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΚΛΟΓΕΝΕΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ , ΑΛΛΑ ΛΙΓΗ.
ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ , ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.

Μία αποκοπή από την Βορειότερη κυκλοφορία της ζωνικής που μας ταλαιπωρεί με ανομβρία και ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες , θα μας απασχολήσει από αύριο σιγά σιγά , μεταβάλλοντας σταδιακά τον καιρό στην χώρα.

Η σφηνούλα ψύχους αυτή περί των υψών της μέσης τροπόσφαιρας , θα προκαλέσει τις επόμενες ώρες μία σχετικά αβαθή κυκλογένεση για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής Βορείου Ιταλίας , η οποία εντούτοις θα οργανωθεί και με τα μέτωπα που θα την συνοδεύσουν , ορατή σε όλα τα ατμοσφαιρικά επίπεδα , αναμένεται να κινηθεί μέσω της Αδριατικής θάλασσας προς την χώρα μας την Πέμπτη.

Με σχετικά γρήγορη κίνηση της όλης αυτής οργανωμένης και σχετικά αξιοπρεπώς υποστηριζόμενης κατάστασης και από πλευράς Αντικυκλώνα , θα μας επηρεάσει σε τέσσερις φάσεις.

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

ΝΟΤΙΑΔΕΣ , ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ , ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΥΛΕΣ

Η πρώτη φάση αύριο Τετάρτη , καθαρά φθινοπωρινή , με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες , επικράτηση έως το μεσημέρι και σταδιακή ενίσχυση αργότερα ΝΔ ρεύματος με εντάσεις προς το βράδυ και 8Β στα Βορειοανατολικά του Αιγαίου και ανάπτυξη νεφώσεων προοδευτικά στα Δυτικά Βόρειοδυτικά κυρίως τμήματα έως το βράδυ και τις πρώτες βροχές αργά προς το Βόρειο Ιόνιο , καθώς το χαμηλό θα πλησιάζει αναταράσοντας σαν δυναμικό αίτιο πρώτα τις Βορειοδυτικότερες περιοχές.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ , ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΕΜΩΝ , ΜΕΤΩΠΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η δεύτερη φάση , αφορά την Πέμπτη 4 Φεβ.

Οι Ν ΝΔ θα επικρατούν την νύχτα προς το ξημέρωμα , σε μεγαλύτερες γεωγραφικές εκτάσεις 5....6 και στα πελάγη 7Β , 8Β από τις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε Σποράδες και Χίο και προς τα Βορειοανατολικά του Αιγαίου και σε επικλινείς προς τα Βόρεια περιοχές στην Βόρεια Κρήτη και οι τοπικές βροχές από τα Βόρειοδυτικά , θα έχουν την τάση να επεκτείνονται Νοτιοανατολικότερα , σχετικά εντεινόμενες , ενώ και οι συννεφιές θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερες περιοχές.

Επιδείνωση σε ολόκληρη την Δυτικά της οροσιεράς της Πίνδου χώρας , αλλά και στις περισσότερες Βόρειές της περιοχές με βροχές και σποραδικές καταιγίδες , ίσως και με έντονο κλασσικά χαρακτήρα τοπικά , θα παρουσιάσει έως το βράδυ ο καιρός , ενώ θα βρέξει τοπικά και σε αρκετές προσήνεμες προς τα Νοτιοδυτικά περιοχές των μεγάλων νησιών , σε Κρήτη , Κυκλάδες και Αιγαίο , αλλά και σε όλα τα Ανατολικά ακριτικά νησιά από Σαμοθράκη έως και Κώ , ίσως και Νοτιοανατολικότερα κι όλα αυτά , συνοδεία ενισχυμένων Ν ΝΔ ανέμων στα 5....6 και 7Β , ενώ τα 8άρια του Βορείου Αιγαίου θα έχουν τάση εξασθένησης.

Να σημειώσω εδώ πως , σφοδροί , ψυχροί ΒΔ άνεμοι θα ξεκινήσουν από τα Βόρειοδυτικά να εφοδεύουν , προάγγελοι της τρίτης φάσης , αυτής της μεταβολής.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΦΟΔΡΩΝ ΒΔ , ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ , ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ , ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΝΤΟΝΟΥ ΚΡΥΟΥ

Παρασκευή 5 Φέβ. και τρίτη φάση μεταβολής.

Ο χάρτης αφορά την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου
Έως το πρωί , ο καιρός στα Βόρειοδυτικά θα βελτιωθεί σταδιακά , υπό σφοδρούς και ψυχρούς ΒΔ ανέμους , ενώ η σχετική κακοκαιρία θα επεκταθεί πλέον στα Ανατολικά και Νότια , με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά , ενώ οι άνεμοι θα γίνονται ΒΔ σε όλα τα Δυτικά και Β στα Κεντρικά και Βόρεια.
Πολύ πιθανόν , τα φαινόμενα , να είναι κατά τόπους έντονα.
Έως το βράδυ , ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλη την Ηπειρωτική χώρα (πλην Κεντρικής Νότιας Εύβοιας , Αττικοβοιωτίας και περιοχών Ανατολικής Πελοποννήσου) , Ιόνιο και Βόρειο Αιγαίο , με κακοκαιρία πλέον όμως σε νησιά Ανατολικού Αιγαίου προς τα Νότια νησιά κυρίως , Κυκλάδες , Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι και ιδιαίτερα ψυχροί , 6....7 και στα πελάγη 8Β Β ΒΔ , άνεμοι , οι οποίοι θα φθάσουν και τα 9Β προς το βράδυ σε αρκετές περιοχές στο Αιγαίο!!!!!

Εκτιμώ πως η θερμοκρασία θα πέσει σε σχέση με τις τωρινές της τιμές , 10οC και άνω στις περισσότερες περιοχές.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΑΣΗ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ , ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ , ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Τέταρτη φάση μεταβολής , Σάββατο 5 Φέβ.

Μία πολύ έντονη κακοκαιρία με ισχυρά τοπικά φαινόμενα αισθητότατη κι εδώ πλέον την πτώση της θερμοκρασίας και 9Β ανέμους διακρίνεται για την νύχτα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου στην Νότιοανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη , με σταδιακή όμως ύφεση , έως τις προμεσημβρινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα , ηλιοφάνεια , εξασθένηση ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας , ώρα με την ώρα , θα γίνονται αισθητότερα.
Παγετός αναμένεται σε όλη την Ηπειρωτική χώρα , ο οποίος στην Δυτική κυρίως Μακεδονία , θα είναι και ισχυρός σχετικά.

Έως το βράδυ , το μόνο που θα έχει απομείνει , θα είναι εμμένοντες ενισχυμένοι άνεμοι εκ ΒΔ στα Νοτιοανατολικά πελάγη , λίγες νεφώσεις στις Νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές και μία πεντακάθαρη ατμόσφαιρα σε όλη την χώρα.

ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Έτσι την Κυριακή 7 Φέβ. , αναμένεται βελτιωμένος καιρός , με αρκετή ηλιοφάνεια και νεφώσεις κυρίως στα Ηπειρωτικά , Βοριαδάκια υπολειμματικά στα Νοτιοανατολικότερα τμήματα αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας την ημέρα παρά τις πρωινές πολύ χαμηλές ελάχιστες και τους παγετούς και προς το βράδυ μία τάση για κάποιες εκ νέου βροχούλες στα Βορειοδυτικότερα τμήματα και Νοτιαδάκια , από μία νέα πιθανή ατμοσφαιρική διαταραχή εξ Ιταλίας.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

-Προετοιμασθείτε για αλλαγή πρόσκαιρη στις καιρικές συνθήκες , Πέμπτη και Παρασκευή οι Δυτικοί και Βόρειοι , Παρασκευή και Σάββατο οι Ανατολικοί και Νότιοι , έτσι γενικά.

-Μην δώσετε σημασία καμμία σε υπερβολές και πάλι που θα γραφθούν περί έντονων φαινομένων και άλλες βαρύγδουπες εκφράσεις.

-Δεν θεωρώ πως ακόμη και οι Βοριάδες για δώδεκα ώρες των 9Β στο Αιγαίο , τα όποια χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές για λίγες ώρες , οι όποιες καταιγίδες ενός σύντομου μετωπικού περάσματος και μίας διαφαινόμενης ενίσχυσης του χαμηλού στην Ανατολική Μεσόγειο , αλλά και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας , είναι είδηση ή κάτι το αξιομνημόνευτο.

-Θα χαρακτήριζα , Ανοιξιάτικης συμπεριφοράς και μορφής αυτή την επερχόμενη κακοκαιρία , λόγω ταχύτητος , απότομης θερμοκρασιακής μεταβολής και σχετικής αλλοπρόσαλλης κατανομής υετού.

-Αν και λίγο πολύ , με τον έναν ή τον άλλον τρόπο , θα βρέξει σε κάθε γωνιά και άκρη της χώρας μας , θα χιονίσει σε κάθε βουνό δεν θα πρέπει γενικώς να περιμένετε επικίνδυνα φαινόμενα , ή μεγάλα ύψη βροχών.
Τα σημαντικότερα κι πιθανώς ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα , αναμένονται σε νομό Έβρου , Σαμοθράκη , Λήμνο , Λέσβο την Παρασκευή , πράγμα για το οποιο θα γράψω πιό αναλυτικά αύριο το βράδυ.
Δευτερευόντως , ικανοποιητικές βροχές , θα πρέπει να περιμένουν , περιοχές Σποράδων , Εύβοιας , Βορείων Κυκλάδων , νησιών Ανατολικού Αιγαίου , Βορειότερων Δωδεκανήσων , προσήμενων περιοχών στα Νότια αρχικά κι εν συνεχεία στα Βόρεια ρεύματα και ορεινής κυρίως Κρήτης.

Για την Κρήτη θα γίνει μία ειδική μνεία την Πέμπτη , στην κακοκαιρία που διακρίνεται στα Βόρεια την νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο , καθώς πέραν των άλλων διακρίνονται και χιονοπτώσεις από τα 800m και άνω , αλλά έως και τα 650m παρακαλώ πιθανώς πρόσκαιρα (εγώ θα τολμήσω να γράψω και για χαμηλότερα αφού εξετάσω και κάποια άλλα στοιχεία).

Ειδική επίσης αναφορά , θα γίνει και στις πιθανές χιονοπτώσεις που περιμένουμε στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Θράκη από πλευράς υψομέτρου αύριο , αλλά και στις υπόλοιπες ορεινές κατά κανόνα περιοχές.

-Εντούτοις , θα συνιστούσα την πάντοτε πρέπουσα προσοχή , απέναντι στις επίσης πάντοτε τοπικές και πέραν των όποιων εκτιμήσεων βιαιότητες , που κρύβουν μεταβολές τέτοιας ταχύτητος.
Εμπειρικά θα έδινα μεγαλύτερη σημασία στα σφοδρά ΒΔ ρεύματα!!!!!!!!
Όσοι μένετε σε περιοχές που ενοχλούνται ιδιαίτερα από τον ΒΔ , λάβετε τα μέτρα σας.

Κλείνοντας , θα συνιστούσα να είμαστε γενικών ψύχραιμοι , να μην διακρίνουμε ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ λόγω έλλειψης και τραγικής καιρικής κατάστασης που βιώνουμε εφέτος , να μην δίνετε σημασία σε αυτό που συνεχώς γράφεται ''ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ''.
Έχουμε ξεχάσει τι είναι αυτά.

Μάθαμε να ζούμε με τα ψιχουλάκια αποκοπών από ψύχη Βορειότερων γεωγραφικών πλατών και αύρες από καταβάσεις αυλώνων ψύχους Ανατολικότερα ημών.

ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ   &   forecastweather.gr

Με εκτίμηση Σπυριδάκης Σάββας



Κυκλώνας Ρόδου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ